Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Σωτήρης Σπαθάρης

-Σωτήρης Σπαθάρης;
-Όχι Ευγένιος;
Κι όμως, όπως μαρτυρά το επίθετο έχουν σχέση.
Ο Σωτήρης Σπαθάρης λοιπόν, ήταν ο πατέρας του γνωστού και αξιολάτρευτου καραγκιοζοπαίχτη μας, Ευγένιου Σπαθάρη.
 Ο Σωτήρης Σπαθάρης, γεννήθηκε το 1892 στη Σαντορίνη και από μικρός είχε μεγάλη αδυναμία στον Καραγκιόζη.
Έτσι μαθήτευσε δίπλα σε ένα μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη της εποχής , τον Θόδωρο Θεοδωρέλλο , ο οποίος  ήταν ο καλύτερος μαθητής του πιο γνωστού καραγκιοζοπαίχτη , του ξακουστού Μίμαρου (Δημήτρη Σαρδούνη).
Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια , στην Αθήνα.
Μάλιστα τελείως τυχαία , έπεσα σε ένα κομμάτι από τα απομνημονεύματά του (γραπτή αφήγηση γεγονότων της ζωής του).
 Διαβάστε το κάνοντας κλικ εδώ.
Μόλις το διαβάσετε μπορείτε να βρείτε και άλλες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του "Σπαθάρειου Μουσείου" ,κάνοντας κλικ εδώ.
Τέλος μπορείτε να παρακολουθήσετε από το αρχείο της ΕΡΤ την παράσταση "Ο Καραγκιόζης δάσκαλος"  με τον καραγκιοζοπαίχτη Σταμάτη Γενεράλη, κάνοντας κλικ στη φιγούρα του Καραγκιόζη.


"...Στο σπίτι μου όλα θυμίζουν τον Καραγκιόζη... Έφτιαξα κι έναν αερόμυλο που τον γυρίζουν ο Καραγκιόζης κι ο Χατζηαβάτης. Στον καθρέφτη ο Καραγκιόζης μου λέει κάθε πρωί: Ρε Σωτήρη, για θυμήσου απ΄το 1909 μέχρι το 1947, τότες που μ'έπιανες στα χέρια σου, τι χαρές και γέλια χαρίζαμε σ'αυτόν όλο το λαό που όλο χαρά σου φώναζε: Γεια σου ρε Σπαθάρη με τον Καραγκιόζη σου".
Σωτήρης Σπαθάρης

2 σχόλια:

Ηλιοστάλακτη είπε...

Πολύ ωραίο κύριε...!

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε Ηλιοστάλακτη. Επαναλαμβάνω πως ότι φαίνεται και σε εσάς ενδιαφέρον μπορείτε να το στέλνετε σαν σχόλιο και εγώ θα το ανεβάζω, σαν κανονικό άρθρο με το όνομά σας, τις φωτογραφίες ή το βίντεο που πιθανόν να το συνοδεύουν κτλ.