Εργασίες παιδιών

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα
από την Άννα Μαρία Ζουρντού

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα βρισκονται στο βρετανικο μουσειο . Αυτό που μου φάνηκε ενδιαφέρον έιναι οτι στα εγκαινία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα Ελγίνεια, αρκεί η Ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Μουσείο. Η Ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση.Από το 1806 μέχρι σήμερα η Ελληνικη Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πάρει όλα σημαντικά γλυπτά,τα μάρμαρα που στόλιζαν τον Παρθενώνα και άλλα πολλά . Μια εικόνα από το Βρετανικό Μουσείο

και από τη Μαριλένα Μπεντεβή


Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, είναι μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806 από τον Τόμας Μπρους, Ζ' Κόμης του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816.Το οθωμανικό φιρμάνι, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο "δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου ή τη συνήθη επίκληση στο Θεό, και χωρίς αυτά, ο Elgin και συνεπώς το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καμία νομική απόδειξη της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα ", σύμφωνα με έκθεση ειδικών[εκκρεμεί παραπομπή] (Ενημερωτικό Δελτίο, Nov.2008)[ασαφές].

και τον Αλέξανδρο Ζαϊμάκη

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, είναι μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806 από τον Τόμας Μπρους, Ζ' Κόμης του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816.

και τον Αλέξανδρο Θωμά


Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, είναι μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806 από τον Τόμας Μπρους, Ζ' Κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816 και το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. Εδώ και δεκαετίες έχουν λάβει χώρα πολλές προσπάθειες γιά την επιστροφή και επανένωση των γλυπτών, με σημαντικότερο το αίτημα που ανέπτυξε κατά τη δεκαετία του '80 ως Υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα Μερκούρη.


Μαχάτμα Γκάντι
από την Άννα Μαρία Ζουρντού

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι ήταν Ινδός πολιτικός, Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869, στο Πορμπαντάρ, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας στην επαρχία Γκουτζάρατ. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Στις 30 Ιανουαρίου 1948 σε ηλικία 78 ετών δολοφονείται  στο Νέο Δελχί, Ινδία.

και από τον Δημήτρη Χατζηγιάννη:

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι ήταν Ινδός πολιτικός, γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869, στο Πορμπαντάρ, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας στην επαρχία Γκουτζάρατ. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.Η μητέρα του, Πουτλιμπάι, που ήταν η τέταρτη σύζυγος του Καραμτσάντ (οι τρεις προηγούμενες είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της γέννας) επηρέασε καταλυτικά το χαρακτήρα του με την αγνότητα του βίου της, την ευγένειά και τη θρησκευτική πίστη.Στις 30 Ιανουαρίου 1948 σε ηλικία 78 ετών δολοφονείται στο Νέο Δελχί, Ινδία.

και από τη Δέσποινα Βιδάλη:

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 20 Οκτωμβρίου 1869 στο Πορμπαντάρ τις Ινδίας. Ήταν πολιτικός στην χώρα του, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα. Δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου το 1948 όταν ήταν μόλις 78 χρονών από τον Ναθουράμ Γκόντσε στο Νέο Δελχί.

και από την Μαριλένα Μπεντεβή 

Μαχατμα Γκαντι
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντιήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869, στο Πορμπαντάρ, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας στην επαρχία Γκουτζάρατ. Η οικογένειά του ανήκε στην κάστα Βανισίγια, σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση του κοινωνικού διαχωρισμού σε κάστες. Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.


και από τον Αλέξανδρο Ζαϊμάκη

Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869, στο Πορμπαντάρ, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας στην επαρχία Γκουτζάρατ. Η οικογένειά του ανήκε στην κάστα Βανισίγια, σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση του κοινωνικού διαχωρισμού σε κάστες. Ο παππούς του ήταν τοπικός κυβερνήτης του Πορμπαντάρ θέση στην οποία τον διαδέχτηκε ο γιος του και πατέρας του Μαχάτμα, Καραμτσάντ. Η μητέρα του, Πουτλιμπάι, που ήταν η τέταρτη σύζυγος του Καραμτσάντ (οι τρεις προηγούμενες είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της γέννας) επηρέασε καταλυτικά το χαρακτήρα του με την αγνότητα του βίου της, την ευγένειά και τη θρησκευτική πίστη.

Αφγανιστάν
από την Άννα Μαρία Ζουρντού

Είναι μία χώρα στην νότια κεντρική Ασία.Περισσότερο από τα 2/3 του εδάφους του Αφγανιστάν καλύπτονται από ψηλά βουνά με μέσο υψόμετρο τα 2000 μέτρα, και κυρίως, τα βουνά Χίντου Κους (Hindu Kush) οροσειρά που δεσπόζει στο κέντρο της χώρα και που καλύπτει μήκος προς τα ΝΔ 800 χιλιόμετρα. Το κλίμα του Αφγανιστάν είναι κυρίως ηπειρωτικό ξηρό.Έχει περίπου 25.500.100 πληθυσμό.

Ρωσία 
από την Ηλιοστάλακτη Πετροπούλου

Η Ρωσία είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της γης, με έκταση 17.075.200 χλμ. Ο πληθυσμός της είναι 143.030.106 και η πρωτεύουσα της είναι η Μόσχα η οποία είναι η μεγαλύτερη της πόλη.Το νόμισμα της Ρωσίας ονομάζεται ρούβλι και η εθνική σημαία της περιλαμβάνει τα χρώματα άσπρου,μπλέ και κόκκινου.
Αποτελείται κυρίως από τεράστιες πεδινές περιοχές,στέπες,πυκνά δάση και τούνδρα.Οι περιοχές αυτές αποτελούν και το 10% των παγκόσμιων αγροτικών εκτάσεων.
Οι σημαντικότερες οροσειρές της Ρωσίας είναι ο Καύκασος όπου εκεί βρίσκεται το Ελμπρούς, το ψηλότερο βουνό της Ρωσίας, τα Ουράλια και τα Αλτάι.Επίσης, δεκάδες χιλιάδες ποτάμια διαρρέουν τη Ρωσία, με τον Βόλγα να είναι το πιο γνωστό, επειδή είναι το μακρύτερο ποτάμι της Ευρώπης.Οι μεγαλύτεροι ποταμοί της είναι ο Βόλγας, ο Ντβίνα, ο Ντον, o Ομπ, ο Γενισέης, ο Αγγαράς, ο Λένας και ο Αμούρ.
Οι μεγαλύτερες λίμνες της Ρωσίας είναι η Κασπία Θάλασσα, η Βαϊκάλη, η Λάντογκα, η Ονέγκα.
Η Ρωσία είναι μία απο τις πιο σημαντικές χώρες του πλανήτη μας διότι απο εκεί ξεκίνησε το γνωστό σε όλους μας μπαλέτο και ευτυχώς συνεχίζει να υπάρχει ακόμα.
Μογγολία 
από τον Αλέξανδρο Ζαϊμάκη


Η Μογγολία είναι μια χώρα με έκταση 1.564.116τ.χ και πληθυσμό 3.179.997 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2012. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα μετά το Καζακστάν. Τυπικά εντάσσεται στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, αν και ορισμένες φορές θεωρείται κομμάτι της Κεντρικής Ασίας. Συνορεύει με τη Ρωσία προς Βορρά και με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας προς Νότο. Το καθεστώς της χώρας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Επίσης πρωτεύουσα της χώρας είναι η Ουλάν Μπατόρ.
Ιαπωνία 
από τον Δημήτρη Χατζηγιάννη

Η Ιαπωνία είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας. Είναι γνωστή επίσης ως Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και κατά μήκος των ακτών της Ρωσίας και της Κορέας, από τις οποίες χωρίζεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Αποτελείται από τέσσερα μεγάλα νησιά, Χοκκάιντο, Σικόκου, Κιούσου και Χονσού, τα οποία συνοδεύονται επίσης από χιλιάδες μικρότερα.Τα περισσότερα από αυτά είναι ορεινά και ηφαιστειακά για παράδειγμα η ψηλότερη κορυφή της Ιαπωνίας το όρος Φούτζι, είναι ηφαίστειο. Έχει πληθυσμό 128.057.352 κατοίκους και συνολική έκταση 377.835 τετρ. χλμ Η μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας και πραγμάτων πρωτεύουσα είναι το Τόκιο, το οποίο μαζί με τη μητροπολιτική περιοχή έχει περισσότερους των 30 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ελευθέριος Βενιζέλος
από τον Αλέξανδρο Θωμά


Το σπίτι του 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έζησε στο πατρικό του σπίτι, στη Χαλέπα (Χανιά), για περισσότερο από τριάντα χρόνια, 1880-1910, και περιστασιακά, 1927-1935. Η κατασκευή της κατοικίας που ξεκίνησε το 1877 και ολοκληρώθηκε το 1880, όταν ο Κυριάκος Βενιζέλος,ο πατερας του Ελευθέριου Βενιζέλου, μετακόμισε με την οικογένειά του και έμεινε εκεί μέχρι το 1883, έτος του θανάτου του. Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.Οργάνωσε την επανάσταση στο Θέρισο και το 1910 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Κρητικής Πολιτείας, την οποία εγκατέλειψε λίγους μήνες αργότερα για να αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ελλάδας.Γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων στις 23 Αυγούστου 1864 και ήταν το πέμπτο παιδί του Κυριάκου Βενιζέλου. Το 1881 εγγράφηκε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ´όπου αποφοίτησε το 1887.Τέλος ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν παντρεμένος (1890 - 1894) με την Μαρία Ελευθερίου Κατελούζου και είχε αποκτήσει δύο παιδιά: τον Κυριάκο Βενιζέλο και τον Σοφοκλή Βενιζέλο.Το όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου έχει δοθεί σε πολλούς δρόμους και πλατείες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας.Επίσης ο Ελευθέριος Βενιζέλος απεικονίζεται στο ελληνικό κέρμα του 0,50 €. Πέθανε στις 18 Μαρτίου 1936 στο Παρίσι.


Ο Όλυμπος
Ηλιοστάλακτη Πετροπούλου


Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.Είναι περίπου 2918 μέτρα (σε ύψος)και η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Μύτικας.
Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο.
Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.


Βοθνιακός Κόλπος
Αλέξανδρος Ζαϊμάκης 



Ο Βοθνιακός ή Βοθνικός κόλπος είναι ο βορειότερος βραχίονας της Βαλτικής θάλασσας. Βρίσκεται μεταξύ της δυτικής ακτής της Φινλανδίας και της ανατολικής ακτής της Σουηδίας. Στα νότια του κόλπου βρίσκονται τα νησιά Ώλαντ, μεταξύ της Θάλασσας των Ώλαντ και της Θάλασσας του Αρχιπελάγους.
Η θαλάσσια αυτή περιοχή είναι ενδιαφέρουσα γιατί η περιεκτικότητα σε αλάτι μειώνεται απότομα στον Βορρά. Στο Νότο το νερό είναι το κανονικό υφάλμυρο νερό της Βαλτικής θάλασσας, αλλά στο Βορρά η αλμυρότητα είναι τόσο χαμηλή που το αλάτι στο νερό δεν είναι πλέον αισθητό στη γεύση και έτσι πολλά ψάρια του γλυκού νερού κατοικούν εκεί!!!

Οι Άλπεις
Δέσποινα Βιδάλη


Οι Άλπεις είναι σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη και επεκτείνονται από την Αυστρία και την Σλοβενία στα Ανατολικά, μέσα στην Ιταλία, στην Ελβετία, στο Λιχτενστάιν και στην Γερμανία έως και στην Γαλλία στα Δυτικά. Η λέξη "Άλπεις" σημαίνει βουνά. Η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων είναι το Μον Μπλαν (Mont Blanc) με 4.810 μέτρα στα Γαλλοϊταλικά σύνορα. Το σύστημα οροσειρών δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση της Ευρωπαϊκής πλάκας με την Αφρικανική τεκτονική πλάκα, η οποία δημιούργησε τις Αλπικές πτυχώσεις και οδήγησε στο σχηματισμό του συστήματος.
Το κλίμα των Άλπεων είναι το ίδιο με το κλίμα -ή τις μέσες καιρικές συνθήκες (για αρκετό χρονικό διάστημα) - της κεντρικής Αλπικής περιοχής της Ευρώπης. Καθώς ανυψωνόμαστε από το επίπεδο της θάλασσας σε ψηλότερες περιοχές της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μειώνεται.
Δέντρα όπως η βελανιδιά, η οξιά, η μελία και ο πλάτανος "κατοικούν" εκεί. Αυτά δεν φτάνουν στο ίδιο υψόμετρο και ούτε συναντώνται συχνά να αναπτύσσονται παράλληλα. Το ανώτατο όριό τους αντιστοιχεί με αρκετή ακρίβεια στην αλλαγή από ένα μέτριο σε ένα ψυχρότερο κλίμα που αποδεικνύεται περισσότερο από αλλαγή στην άγρια βοτανική βλάστηση.

Ο Βασιλιάς Όθωνας
από την Άννα Μαρία και την Ειρήνη Β.

Ο Όθων-Φρειδερίκος-Λουδοβίκος,(Όττο Φρίντριχ Λούντβιχ φον Βίττελσμπαχ),γεννήθηκε στις 1 Ιουνίου του 1815,ήταν Πρίγκιπας της Βαυαρίας και πρώτος Βασιλιάς της Ελλάδος,με τον επίσημο τίτλο ''Βασιλεύς της Ελλάδος''.Ο Όθωνας ήταν ο δευτερότοκος γιος του Βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α' και της Θηρεσίας.'
Έλαβε εκπαίδευση πρίγκιπα που προοριζόταν για δευτερεύουσα θέση μέσα στο κράτος.Μάλιστα ο πατέρας του ήθελε να ακολουθήσει το εκκλησιαστικό στάδιο και ανέθεσε τις σπουδές του γιου του στον φανατικό καθολικό ιερέα Oetel που αργότερα έγινε επίσκοπος του Άιχστατ.Το 1832 ο Όθων εκλέχθηκε Βασιλιάς της Έλλαδας,ύστερα από την τελική άρνηση του Λεοπόλδου της Σαξωνίας που είχε επιλεγεί αρχικά Βασιλιάς της Ελλάδας και κατόπιν έγινε Βασιλιάς του νεοσύστατου Βασιλείου του Βελγίου.Στις 25 Ιανουαρίου 1833,σε ηλικία 17 ετών, ο Όθωνας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, από την βρετάνικη φρεγάτα ''Μαδαγασκάρη'' συνοδευόμενος απο τριμελή Αντιβασιλεία Βαυάρων. Επειδή ο Όθωνας ήταν ανήλικος σχηματίστηκε επιτροπή Αντιβασιλείας από τους Βαυαρούς Άρμανσμπεργκ,Μάουρερ,Έιντεκ,Γκρένερ και Άμπελ...Μετά από περίοδο μεσοβασιλείας, ο ελληνικός θρόνος δόθηκε στον Δάνο που αναγορεύτηκε Βασιλιάς των Ελλήνων ως Γεώργιος 'Α.Τελος,πέθανε στις 14 Ιουλίου 1867


Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος
από τον Γαβριήλ Ιονέσι

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε το 1690 στη Ρωσία.Οι γονείς του,ήταν πιστοί χριστιανοί οι ίδιοι, βάπτισαν τον γιό τους χριστιανό και τον μεγάλωσαν σύμφωνα με τις επιταγές του Χριστιανισμού.Όταν πια μεγάλωσε και έφτασε στην κατάλληλη ηλικία,ο Άγιος Ιωάννης είχε πια πάει να κατετάγη στον Ρωσικό Στρατό.Την εποχή εκείνη γινόταν ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Ο Άγιος Ιωάννης πολέμησε σε αυτόν τον πόλεμο, έως που αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους στρατιώτες και δόθηκε σαν σκλάβος σε ένα Τούρκο αξιωματικό που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον Άγιο Ιωάννη στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε, να τον πείσει να αλλάξει την πίστη που πίστευε. Ο Άγιος Ιωάννης αντιστάθηκε σκληρά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου και τέλος ο Τούρκος άφησε ήσυχο τον Άγιο Ιωάννη να διατηρήσει την πίστη του. Το 1930 άρχισε να χτίζεται ναός προς τιμή του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος ολοκληρώθηκε μετά από πολλούς κόπους των πιστών το 1951. Τότε μεταφέρθηκε ο Άγιος Iωάννης στο νέο Ναό και εκεί βρίσκεται μέχρι τις ημέρες μας. Πιστοί επισκέπτονται τον ναό αυτό και προσκυνούν τον Άγιο Ιωάννη από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου γιορτάζουμε στις 27 Μαΐου.
Αποστολή-Ανταρκτική

1η Αναφορά /Άννα Μαρία


Μια υπέροχη εκδρομή στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.Οπου εκεί είδαμε την έκθεση της Ανταρτικής απο το Βρετανικό μουσείο στο Λονδίνο. Φορέσαμε τα ρούχα που φόρεσαν στην αποστολή στην Ανταρτική οι Άγγλοι(επιστήμονες), έιδαμε εμετό ενος πιγκουίνου και επίσης τον μυρίσαμε.Οδηγήσαμε τα οχήματα που οδήγησαν οι επιστήμονες και παίξαμε παιχνίδια με καταδύσεις. Μπήκαμε σε ένα ψυγείο όπου η θερμοκρασία έφτανε τους -15.Μάθαμε τι τρώνε μέσα σε τι ζούν και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.Νομίζω οτι έιμαι έτοιμη να πάω στην Ανταρτική.
Άννα Μαρία

2η Αναφορά /Ηλιοστάλακτη
Οι μαθητές από την Έκτη και την Πέμπτη Δημοτικού βίωσαν μια καταπληκτική εμπειρία στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.Όλα άρχισαν από την αίθουσα με τις τηλεοράσεις.Η ξεναγός τους έδειξε αρκετά βίντεο για τους πιγκουίνους και για τους επιστήμονες που πάνε στην Ανταρκτική για να επεξεργαστούν τον πάγο.Ήταν πολύ ωραία τα βίντεο αλλά όχι τόσο ωραία όσο το ΨΥΓΕΙΟ.Για να καταλάβετε , το ψυγείο είναι ένας μικρός σχετικά χώρος στον οποίο η θερμοκρασία είναι κάτω από τους  -15 βααθμούς κελσίου,δηλαδή μια καλοκαιρινή μέρα στην Ανταρκτική!Βέβαια για να μπεις εκεί μέσα έπρεπε να βάλεις ειδικά ρούχα για να μην κρυώσεις.Έπειτα πήγαν σε ένα χώρο με θαλάσσια πλάσματα της ανταρκτικής όπως:
 φώκες,μεγάλες αράχνες,ψείρες και τεράστιους αστερίες!!!!
Κατόπιν μυρίσαν εμετό πιγκουίνων...μυρίζει λίγο άσχημα αλλά..ας το αφήσουμε αυτό.Πρίν φύγουν παίξανε κάτι υπέροχα και διασκεδαστικά παιχνίδια..με πιγκουίνους και με snowmobiles.
Για να μην σας κουράζω ήταν μια πολύ διασκεδαστική εκδρομή...και θα μας μείνει  ΑΞΕΧΑΣΤΗ!!!!

Να και καποιες φωτογραφίες:




Ηλιοστάλακτη Πετροπούλου


Ο Παρνασσός
από τον Δημήτρη Χατζηγιάννη

Ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας, που εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Έχει μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα, υψηλότερη κορυφή η Λιάκουρα και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας.

Το φαράγγι του Βίκου
από τη Γεωργία Ράπτη

Το Φαράγγι του Βίκου, βρίσκεται 30 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως. Το φαράγγι έχει μήκος 20 χλμ. και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα.


Η Σαντορίνη
από την Άννα Μαρία

Η Σαντορίνη είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους. Η Σαντορίνη είναι γνωστή για το ηφαίστειο της .Έχει πανέμορφα μέρη και ένα μέρος που αξίζει να δείτε είναι το Ηλιοβασίλεμα της αλλά και τον Αρχαιολογικό Χώρο που βρίσκεται στο Ακρωτήρι και είναι αρκετά ενδιαφέρον ...Επίσης πολλοί επισκέπτες έρχονται για να δουν την Κόκκινη Παραλία ,Την Άσπρη παραλία αλλά και την Μαύρη Παραλία.

Το φαράγγι του Ρίχτη
από την Αγγελική Πουλημά

Μια φωτογραφία από το φαράγγι του Ρίχτη-στο χωριό μου-'Εξω Μουλιανά στην Σητεία Κρήτης.


Ο Όλυμπος
από την Άννα Ράπτη

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας καθώς στην κορυφή του ζούσαν οι δώδεκα θεοί σύμφωνα με την θρησκεία αρχαίων Ελλήνων.Ο Όλυμπος είναι ένα βουνό με δύσκολο ανάγλυφο μεγάλες απότομε διαδρομές και σαθρές κορυφές.Εντύπωση προκαλούν οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού με καταιγίδες,ισχυρούς ανέμους και οι χαμηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν το μηδέν.


Ο Δούναβης
από τον Γαβριήλ Ιονέσι


Ο Δούναβης είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει δέκα χώρες οι οποίες είναι: Γερμανία,Αυστρία,Σλοβακία,Ουγγαρία,Κροατία,Σερβία,Βουλγαρία,Ρουμανία,Μολδαβία και Ουκρανία.Λόγω της μεγάλης βιομηχανικής δραστηριότητας στις όχθες του, είναι σήμερα ένα από τα πιο μολυσμένα ποτάμια στον κόσμο.

Το Έβερεστ
από την Ηλιοστάλακτη Πετροπούλου



Το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων,στην Ασία και η κορυφή του, το υψηλότερο σημείο της Γης,σε υψόμετρο 8.848 μέτρα.Σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας στις ανώτερες πλαγιές του.


Το βουνό Φούτζι
από τη Δέσποινα Βιδάλη


Το βουνό Φούτζι, θεωρείται ιερό και αποτελεί σύμβολο της Ιαπωνίας. Βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο και το ύψος του είναι 3.776 μέτρα. Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, είναι ορατό ακόμα και από την πρωτεύουσα,Τόκιο.Το βουνό Φούτζι έχει ένα ενεργό ηφαίστειο, αν και η τελευταία του έκρηξη καταγράφηκε το έτος 1707 ή 1708, κατά την Περίοδο Έντο.



Σαντορίνη 
από τη Νεκταρία Μπογιατζή



Η μαγευτική Σαντορίνη έχει και το υπέροχο αυτό ηφαίστειο που την κάνει ξεχωριστή και αγαπημένη συνέχεια.Η Σαντορίνη έχει πάρα πολύ ωραίες παραλίες και άλλους τόπους,αλλά το πιο ξεχωριστώ μέρος για εμένα είναι τα Φιρά,που έχουν πολλά μαγαζιά εστιατόρια κ.α.Όσο για το μέρος που δεν μου αρέσει είναι το Ακροτήρι!Αυτή η φωτογραφία που σας δείχνω δεν είναι όλη η Σαντορίνη αλλά το πρώτο κομμάτι αυτής της υπέροχης θέας!!!!!!!!!!!!!!

Ο ποταμός Νέστος
από τη Γωγώ Καλαφάτη

Ο Νέστος είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, ενώ ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τους νομούς Καβάλας, έχοντας πρώτα διατρέξει το νομό Δράμας.

Η περιοχή των Στενών του Νέστου είναι συνολικής έκτασης 23.800 στρεμμάτων και εξαιτίας της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας έχει χαρακτηριστεί ως 'Αισθητικό δάσος'


Ο Βοϊδομάτης 
από την Ειρήνη Βαρλάμη

Ο Βοϊδομάτης είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στην διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης τελικά συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα. Η ονομασία του Βοϊδομάτη προέρχεται από το σλάβικο Μπόντε - Ματ, που σημαίνει καλό νερό.


Η αλεπού και ο Κόρακας (Αίσωπος)

από τη Γεωργία  Καλαφάτη




Μια φορά και έναν καιρό, πάνω σε μια μεγάλη φουντωτή ελιά, στο πιο χοντρό κλαρί της, καθόταν ο Κίτσος, ο κατάμαυρος κόρακας, καμαρωτός και περήφανος. 
Μόλις είχε κλέψει από το κρεοπωλείο του διπλανού χωριού ένα λαχταριστό κομμάτι φρέσκο κρέας και σταμάτησε για λίγο στο κλαρί της ελιάς, να πάρει μια ανάσα και να ξεκουραστεί από το γρήγορο πέταγμα. 
Φτερά έβαλε, που λένε, για να μην πάρουνε χαμπάρι την κλεψιά του και βγάλει το δίκανο ο χασάπης και του τη μπουμπουνήσει.
Πήρε πολλές ανάσες και ευχαριστιόταν, που σε λιγάκι θα καταβρόχθιζε το νόστιμο μεγάλο μεζέ του. 

Εκεί κοντά όμως, μέσα από τα χαμόκλαδα, να την που ξεπροβάλλει η κυρά-Μαριώ, η πονηρή αλεπού. 


—Μα τι μοσχομυρίζει έτσι; μουρμουρίζει και ψάχνει με τα ρουθούνια της να βρει από πού έρχεται αυτή η λαχταριστή ευωδιά που έκανε το στομάχι της να γουργουρίζει από τη λιγούρα και να τρέχουνε τα σάλια της.
Σηκώνει τα μάτια της και βλέπει τον Κίτσο, το μαυροκόρακα, να έχει στο γκρίζο ράμφος του καρφωμένο το μεγάλο κομμάτι κρέας.—Πρέπει να του το πάρω, σκέφτεται η πονηρή αλεπού. Αλλά πώς; εγώ δεν ανεβαίνω στα δέντρα για να του το κλέψω χωρίς να με πάρει χαμπάρι. Και αυτός ο κόρακας έχει και φτερά. Σε λίγο θα πετάξει για τη φωλιά του για να φάει το μεζέ και εγώ θα μείνω μόνο με τη μυρωδιά του. Κάτι πρέπει να βρω, κάποια πονηριά να κάνω για να του το βουτήξω.
Και αμέσως της έρχεται μια πολύ καλή ιδέα.—Καλημέραααααα πανέμορφο πουλίιιι, φωνάζει δυνατά για να την ακούσει ο Κίτσος, που ήτανε και λιγάκι κουφός.—Καλημέρααααα…μα τι ομορφιάααα είναι αυτή!!! Δεν έχω δει άλλο πουλί με τόσα χρώματα λαμπερά στα φτερά του!!! Τα πόδια σου είναι τόσο γερά, τα μάτια σου όλο εξυπνάδα, το ράμφος σου τόσο δυνατό και κατακίτρινο σαν το χρυσάφι!!!

Καμαρώνει ο κατάμαυρος κόρακας, ο χαζούλης ο Κίτσος, και κουνάει τα φτερά του πολύ ευχαριστημένος από τα λόγια της αλεπούς.—Αααααχ, κόρακά μου, πανέμορφε…ααααχ, συνεχίζει η πονηρή κυρά-Μαριώ, ένα μόνο σου λείπει, ένααααα και θα ήσουν το πιο τέλειο πουλί από όλααααα. Αν είχες φωνή, θα ήσουν ο βασιλιάς όλων των πουλιώωωων.—Δεν έχω φωνή;; μα τι λέει αυτή η χαζή;; σκέφτεται θυμωμένος ο Κίτσος.
Και αμέσως ανοίγει το ράμφος του και βγάζει δυο φοβερά κρααααααα, κραααααααα για να της αποδείξει ότι και φωνή έχει, και πολύ όμορφη και μελωδική είναι.
Αυτό περιμένει η πονηρή κυρά-Μαριώ.
Με το πρώτο κραααααααα, πέφτει κάτω το κρέας, το αρπάζει αυτή και όπου φύγει φύγει, έγινε καπνός. 

Σταματάει πάνω στο βουναλάκι, απέναντι, κάνει μια χαψιά το νόστιμο κρέας και γελώντας λέει στον Κίτσο, το κατάμαυρο νηστικό κοράκι. 
—Φίλε μου, ποτέ να μην πιστεύεις στα όμορφα λόγια των άλλων, όταν έχεις κάτι που θέλουν να σου το κλέψουν. Αν ήξερες πώς είσαι στ΄ αλήθεια, αν είχες δηλαδή μυαλό, τώρα εσύ θα ήσουν χορτάτος και εγώ νηστικιά. Άλλη φορά να προσέχεις πολύ!!!


Το κοράκι και η αλεπού (Αίσωπος)
από τον Αλέξανδρο Ζαϊμάκη



Ένα κοράκι αφού άρπαξε ένα κομάτι κρέας, πήγε και κάθισε πάνω σ’ ένα δέντρο. Μια αλεπού, που λέτε κοιτώντας το και θέλοντας το κρέας, πήγε και στάθεικε από κάτω και το επενούσε για το πόσο μεγάλο είναι και πόσο καλό, και του έλεγε ότι αυτό πρέπει να είναι ο βασιλιάς των πουλιών, και πως αυτό θα γινόταν αν είχε ωραία φωνή. Και το κοράκι θέλοντας να δείξει πόσο ωραία φωνή έχει, αφήνοντας το κρέας, άρχισε να βγάζει δυνατές κραυγές. Εκείνη τότε έτρεξε από κάτω, πήρε το κρέας και είπε: «Ω κόρακα, αν είχες μυαλό θα μπορούσες να γίνεις βασιλιάς όλων. 
Ο λόγος τεριάζει για τους ανόητους ανθρώπους.




Το πάθημα του λύκου (Αίσωπος)

από την Ειρήνη Βαρλάμη


Μία φόρα κι έναν καιρό ο βασιλιάς λιοντάρι αρρώστησε βαριά.Φοβήθηκε πως θα πεθάνει και κάλεσε όλα τα ζώα του μεγάλου δάσους μπροστά του,για να του πουν τι πρέπει να κάνει για να γιατρευτεί.Όλα τα ζώα του είπαν την γνώμη τους,ώσπου ήρθε η σειρά του λύκου.
-Βασιλιά μου,του είπε με σεβασμό,δε γνωρίζω κανένα γιατρικό για την αρρώστια σου,μα ούτε και όσα ζώα που είναι εδώ,γνωρίζουν.Το μόνο ζώο που ξέρει από φάρμακα είναι η αλεπού.Μα αυτή σε περιφρόνησε και δεν ήρθε στο κάλεσμά σου.Άκουσα μάλιστα πως χάρηκε που είσαι άρρωστος και δεν την νοιάζει αν πεθάνεις.Ο λύκος τα είπε επίτηδες αυτά, γιατί δεν χώνευε την αλεπού και ήταν σίγουρος πως το λιοντάρι θα την τιμωρούσε.
-Ώστε έτσι!Φώναξε το λιοντάρι θυμωμένα.Να την βρείτε αμέσως και να την φέρετε μπροστά μου.Θα της κόψω την γλώσσα!Ο λύκος έτριψε τα χέρια του από τη χαρά του.Είχε έρθει η στιγμή να κάνει κακό στην αλεπού.ένα πουλάκι,όμως πέταξε γρήγορα και βρήκε την αλεπού.
-Αυτό κι αυτό έγινε!Της είπε!Ο λύκος σε συκοφάντησε και το λιοντάρι θα σου κόψει τη γλώσσα!
-Σε ευχαριστώ καλό μου πουλάκι, του είπε.Μην φοβάσαι, θα καταφέρω να γλιτώσω!Μάζεψε έτσι αγριόχορτα και τράβηξε με θάρρος στην σπηλιά του λιονταριού!Το λιοντάρι όταν την είδε άφρισε από το κακό του!
-Σου έφερα αυτά τα βότανα ,είπε η πονηρή αλεπού στο άρρωστο λιοντάρι, για να γίνεις καλά.
-Έλα εδώ!Της είπε.Πού ήσουν;Δεν έμαθες ότι κάλεσα όλα τα ζώα να έρθουν,μπροστά μου;
-Ναι,βασιλιά μου!Το έμαθα και πριν έρθω,πήγα να μαζέψω αυτά τα βότανα!
Ο θυμός του λιονταριού έπεσε αμέσως.
-Ώστε για αυτό άργησες να έρθεις;Καλά έκανες...Θα γίνω καλά με αυτά τα βότανα;
-Ναι,βασιλιά μου.Μόνο που χρειάζεται να τα ανακατέψεις με κάτι ακόμα,για να γίνεις καλά.
-Με τι;ρώτησε το λιοντάρι.
-Ναι τα βράσεις με την γλώσσα του λύκου.Αυτή βέβαια ξέρεις που θα την βρεις.
-Και βέβαια ξέρω.Θα κόψω την γλώσσα του λύκου.

Το είπε και το έκανε.Έτσι η αλεπού τιμώρησε τον λύκο.


Η αλεπού και τα σταφύλια (Αίσωπος)
από την Κατερίνα Μουράτου



Ο μύθος μας μιλάει για μια αλεπού η οποία ήθελε πολύ να φάει σταφύλια.Τα φρούτα όμως ήταν πολύ ψηλά και δε μπορούσε να τα φτάσει. Ήταν όμως τόσο εγωίστρια που δεν παραδεχόταν ότι δεν μπορούσε να τα φτάσει. Έτσι είπε ότι αυτά ακόμα δεν είχαν ωριμάσει,γι'  αυτό και δε θα τα έτρωγε.


Ο λαγός και η χελώνα (Αίσωπος)
από τον Αλέξανδρο Θωμά

 














































Ο λαγός συνάντησε μια χελώνα και άρχισε να την κοροϊδεύει για το αργό βάδισμά της. Η χελώνα σταμάτησε, γύρισε προς τον λαγό και του είπε:
- Τι θα έλεγες να τρέξουμε σε ένα αγώνα δρόμου για να δούμε ποιος είναι πιο γρήγορος από τους δυο;Ο λαγός γέλασε κοροϊδεύοτάς την την χελώνα και συμφώνησε να τρέξουν με την επίβλεψη της αλεπού.Μόλις έδωσε το σύνθημα ο λαγός άρχισε να τρέχει γρήγορα.Ο τερματισμός δεν ήταν μακριά αλλά ο λαγός επειδή δεν έβλεπε την χελώνα είπε να καθίσει κάτω από τη σκιά ενός δέντρου.Αλλά εκεί που ξεκουραζόταν τον πήρε ο ύπνος.Η χελώνα εκμεταλεύτηκε αυτό το γεγονός και πέρασε το λαγό,ώσπου έφτασε στο τέρμα.Ο λαγός ξύπνησε μετά από λίγο χρονικό διάστημα και αφού κοίταξε πίσω του και είδε ότι δεν ερχόταν κανείς πήγε άνετος για την πρωτιά.Αλλά μόλις έφτασε είδε την χελώνα να σηκώνει το κύπελλο...

Έτσι, η χελώνα κέρδισε τον λαγό σε αγώνα δρόμου, όχι βέβαια γιατί τρέχει πιο γρήγορα από αυτόν, αλλά γιατί παρέμεινε πιστή στον σκοπό της και δεν έδειξε όπως ο λαγός αλαζονεία.


Μαορί

Οι κάτοικοι της μακρινής Νέας Ζηλανδίας
από την Άννα Μαρία Ζουρντού

ΜΑΟΡΙ είναι το όνομα ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας και της γλώσσας του.

Οι Μαορί έφτασαν στην Ζηλανδία από την Πολυνησία πολύ πριν η χώρα αποικηθεί από τους Ευρωπαίους. Μάλιστα κάποιοι πιστεύουν ότι έφτασαν εκεί ταξιδεύοντας με κανό.

Οι παραδοσιακοί Μαορί ήταν κυνηγοί, ψαράδες και 

καλλιεργητές. Στις εποχικές δραστηριότητες περιλαμβάνονταν 

η καλλιέργεια κηπευτικών, το ψάρεμα και το κυνήγι πτηνών. 

Τα βασικά καθήκοντα ήταν χωρισμένα για άντρες και γυναίκες, αλλά υπήρχαν και πολλές ομαδικές δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια και η συλλογή τροφής, και οι πολεμικές

δραστηριότητες. Παρόλα αυτά οι Μαορί υπάρχουν μέχρι σήμερα.




Οι Πυγμαίοι
από τη Μαριλένα Μπεντεβή

Οι Πυγμαίοι είναι από τους αρχαιότερους κατοίκους της Αφρικής.Είναι κάτοικοι των δασών και γνωρίζουν το δάσος, τα φυτά και τα ζώα πολύ καλά. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν από το κυνήγι ζώων όπως αντιλόπες, χοίρους και πιθήκους, από την αλιεία, αλλά και συγκεντρώνοντας μέλι, άγριες γλυκοπατάτες, μούρα και άλλα φυτά.Οι οικογένειες των πυγμαίων ζουν σε καλύβες σε σχήμα θόλου, που κατασκευάζονται από φύλλα δέντρων. Τα στρώματα είναι επίσης κατασκευασμένα από φύλλα. Αντιστέκονται ακόμη στον δυτικό τρόπο ένδυσης διατηρώντας την παράδοσή τους ακμαία και ζωντανή.


Οι Ινδιάνοι 
από την Ειρήνη Βαρλάμη

Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους στα τέλη του 15ου αιώνα. Με την ίδια ονομασία αποκαλούνται μέχρι και σήμερα ορισμένες εθνικές μειονότητες, των οποίων οι ρίζες προέρχονται από τους ιστορικούς αυτούς λαούς. Ορισμένοι από αυτούς τους ιθαγενείς διατηρούν μέχρι σήμερα ένα νομαδικό τρόπο ζωής, ενώ κάποιοι άλλοι αναζήτησαν μόνιμη διαμονή δημιουργώντας μικρές κοινότητες και χωριά, ενώ σε κάποιες περιοχές κατάφεραν να οργανωθούν σε μεγαλύτερες κοινότητες, ακόμα και πόλεις, με πολιτική οργάνωση. Η ονομασία προέρχεται από την πεποίθηση του Κολόμβου ότι έφτασε στην Ινδία, ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην Αμερική και ότι οι κάτοικοι που συνάντησε είναι Ινδοί.


ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ
JIVAROS από τη Δέσποινα Βιδάλη


O ινδιάνοι Xιβάρος ζούν στο Eκουαδόρ , κοντά στα σύνορα με το Περού. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη φυλή στον Aμαζόνιο, πλησιάζοντας τα 90.000 άτομα. Oι Xιβάρος έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στην Ιστορία, αφού είναι ίσως η μοναδική φυλή ιθαγενών της Nότιας Aμερικής που δεν υποτάχθηκε σε κανέναν κατακτητή. 
Hγετική θέση κατέχει ο μάγος της φυλής. Είναι πολύ επιδέξιοι κυνηγοί και τρομεροί σκοπευτές. Τρώνε φυτά, ζώα και πουλιά του δάσους, αλλά και ψάρια. Mεγάλο μέρος της ζωτικότητάς τους το οφείλουν στην τσίτσα, ένα αλκοολούχο ποτό, που προέρχεται από διάφορα τοπικά φυτά. Τα ρούχα τους είναι συνήθως εύκαμπτοι κορμοί δένδρων που έχουν τυλιχτεί γύρω από το κορμί τους. Όλοι φορούν ένα στέμμα από πανέμορφα φτερά παπαγάλου και βάφουν το πρόσωπό τους με διάφορα γεωμετρικά σχήματα.

ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ-HAZDA 
από την Ηλιοστάλακτη Πετροπούλου

Η φυλή των Hadza είναι η παλαιότερη φυλή της Αφρικής και είναι η μόνη που μας συνδέει σήμερα με τον προϊστορικό άνθρωπο. Οι ιθαγενείς της βόρειας Τανζανίας, ζουν στην επαρχία της Αρούσα, κοντά στη λίμνη του Eyasi. Οι γυναίκες ντυμένες με την παραδοσιακή τους ενδυμασία, ενώ οι άνδρες με μια ποδιά και τη ζώνη τους ως ένδειξη μετριοφροσύνης. Στην καθημερινότητά τους τα παπούτσια είναι περιττά, ενώ χρησιμοποιούν δερμάτινα σανδάλια μόνο για τις μετακινήσεις τους. Οι οικογένειες των Hadza συγκροτούν μικρές νομαδικές ομάδες και δεν έχουν εδαφικά σύνορα. Συνήθως, η μετάβαση σε μια νέα τοποθεσία πραγματοποιείται μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Η σύνθεση των ομάδων αυτών δεν είναι σταθερή αφού συνδιάζονται με άλλα μέλη της φυλής. Σε περίοδο ξηρασίας οι Hadza ζουν μαζί σε ομάδες των 100-200 ατόμων, ενώ σε περίοδο βροχών χωρίζονται σε διαφορετικές ομάδες.




Ινδιάνοι
από τον Αλέξανδρο Ζαϊμάκη
Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους στα τέλη του 15ου αιώνα. Με την ίδια ονομασία αποκαλούνται μέχρι και σήμερα ορισμένες εθνικές μειονότητες, των οποίων οι ρίζες προέρχονται από τους ιστορικούς αυτούς λαούς. Ορισμένοι από αυτούς τους ιθαγενείς διατηρούν μέχρι σήμερα ένα νομαδικό τρόπο ζωής, ενώ κάποιοι άλλοι αναζήτησαν μόνιμη διαμονή δημιουργώντας μικρές κοινότητες και χωριά, ενώ σε κάποιες περιοχές κατάφεραν να οργανωθούν σε μεγαλύτερες κοινότητες, ακόμα και πόλεις, με πολιτική οργάνωση. Η ονομασία προέρχεται από την πεποίθηση του Κολόμβου ότι έφτασε στην Ινδία, ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην Αμερική και ότι οι κάτοικοι που συνάντησε είναι Ινδοί.
Με την εισβολή από την Ευρώπη εξαπλώθηκαν επιδημίες, όπως η ευλογιά, ο τύφος, η ιλαρά κι η διφθερίτιδα, οι οποίες αφάνισαν έως και 110 εκατομμύρια ιθαγενών της Αμερικής.

29 σχόλια:

Μαριλενα!!!!!! είπε...

Κυριε,πρεπει να την ξαναγραψω;;;

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Ναι.

Ηλιοστάλακτη είπε...

Κύριε,εμένα την διαβάσατε;

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Ηλιοστάλακτη , τη διάβασα και περιμένω την άλλη .

Ηλιοστάλακτη είπε...

Κύριε,την έστειλα.Έτσι δεν είναι;

Αννα-Μαρια είπε...

Κυριε δεν βρισκω ιθαγενεις που να ζουν σημερα

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Ηλιοστάλακτη αν μπορείς ξαναστείλτην γιατί νόμιζα πως ήταν αυτή που έπρεπε να σβήσω.

Αννα-Μαρια είπε...

Κυριε ενταξει βρηκα!!!!

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Άννα Μαρία, σήμερα στο μάθημα είπαμε τουλάχιστον για πέντε. Λυπάμαι...

Αννα-Μαρια είπε...

Πρεπει να ξαναγραψω ¨?

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

΄Οχι Άννα Μαρία, φτάνει. Μην στέλνεις άλλα , η εργασία σου ανέβηκε. Όλα καλά.

Μαριλενα!!!!!! είπε...

Κυριε,ειναι ενταξει η εργασια;

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Τώρα μου αρέσει πιο πολύ. Γιατί δεν βάλατε καμιά φωτογραφία;

Μαριλενα!!!!!! είπε...

Κυριε δεν καταλαβα πως βαζω φωτογραφιες!

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Εντάξει, θα σας το ξαναπώ αύριο.

Ειρηνη!! είπε...

Κύριε, την έγραψα!!!

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Την είδα, Ειρήνη.

Ηλιοστάλακτη Π. είπε...

Κύριε,μπορώ να την ξαναστείλω...έτσι και αλλιώς την έχω αποθηκεύσει..εε??

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Ηλιοστάλακτη, αν την έχεις αποθηκεύσει ξαναστείλτην , γιατί εγώ δεν την αποθήκευσα. Αν δεν την έχεις , δεν πειράζει,πήγαινε κοιμήσου και τα λέμε αύριο.

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Μπράβο, παιδιά! Τα καταφέρατε!

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Πολύ ωραία η ιστορία που μας θύμισες , Αλέξανδρε!

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Πολύ ωραία, Κατερίνα!

Γαβριήλ.Ι είπε...

Κατερίνα,και εγώ το ίδιο έχω γράψει.Μπράβο!

rania apo to st"3 είπε...

moy aresoyn oi ergasies sas paidia kai kyrie giorgo!!!!!!!!!

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ , Ράνια!

Δημητρα,Στ3 είπε...

Μου αρεσαν οι σημερινες εκθεσεις των παιδιων και πιστευω πως εκαναν πολυ καλη δουλεια.

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Αν και χρειαζόμαστε ακόμα δουλίτσα, σε ευχαριστούμε πολύ, Δήμητρα!

Δημητρα,Στ3 είπε...

Μου αρεσαν και τα σημερινα παραμυθια των παιδιων διοτι τα βρηκα δημιουργικα, ωραια και αστεια.

Unknown είπε...

Κύριε αυτό ειναι από την διδασκαλία μου με την Ηλιοστάλακτη μια παρουσίαση. http://dimmarpissas.blogspot.gr/2012/02/blog-post_15.html